La Seine Musicale

Paryż - Francja

Ten kosztujący 170 milionów euro projekt budowlany na małej wyspie Seguin na zachód od francuskiej stolicy, w pobliżu Boulogne-Billancourt, zdobył już wiele nagród za swoją odważną, wizjonerską architekturę. Ten futurystyczny budynek o powierzchni 36.000 metrów kwadratowych posiada audytorium na 1.150 miejsc i salę widowiskową, która może pomieścić do 6.000 osób. Oczekuje się, że będą tam odtwarzane wszystkie rodzaje muzyki. Znajdują się tu również sale prób dla muzyków, kilka studiów nagrań, tarasy i restauracja. A z czwartego piętra roztacza się piękny widok na okolicę.
Na wystawie MIPIM w Cannes projekt budowlany zdobył nagrodę dla najlepszego projektu Futura na rok 2015, a rok wcześniej został wyróżniony znakiem Biodiversity Label. Planowanie i realizacja tego dużego projektu były wspólnym wysiłkiem Departamentu Hautsde- Seine i konsorcjum "Group Tempo Île Seguin", składającego się z firm Bouygues Construction, Sodexo, OFI Infravia i francuskiej telewizji państwowej TF1. Architektura La Seine Musicale przypomina statek wycieczkowy. Został on zaprojektowany przez Francuza Jeana de Gastinesa i japońską gwiazdę architektury Shigeru Bana, mistrzów budownictwa, którzy byli również odpowiedzialni za Centrum Pompidou w Metz. Koncepcja obejmuje samowystarczalność energetyczną: szklana fasada w kształcie kopuły w centrum budynku wykorzystuje promienie słoneczne, a fotowoltaiczny żagiel porusza się w synchronizacji z ruchem słońca po niebie. Widok z góry na szklany dach sprawia wrażenie ptasiego gniazda, doskonale wtapiającego się w naturalne środowisko wyspy i zieleń dachu budynku. W przeciwieństwie do tego centralnego elementu konstrukcji, budynek otoczony jest imponującą fasadą o imponującej elegancji estetycznej opartej na symbiozie szkła i betonu architektonicznego.

La Seine Musicale
La Seine Musicale
© MC-Bauchemie 2020


Elewacja z betonu licowego o wysokiej specyfikacji

Wykonanie elewacji z betonu fair-faced nie jest łatwe. Upośledzenia optyczne, takie jak porowatość, dziury porowate, nierówności kolorystyczne, zjawiska cieniowania i zachmurzenia są powszechne i mają tendencję do zakłócania ogólnego wyniku. Ponieważ jakość betonu ma kluczowe znaczenie dla wyglądu La Seine Musicale, klient i projektanci zdecydowali się na zastosowanie systemu modernizacji elewacji, decydując się na produkty i doświadczenie MC.

Duża wydajność

W styczniu 2017 roku wykonawca Bouygues Construction posiadał szereg powierzchni testowych przygotowanych przez różnych oferentów. Ponieważ sala muzyczna miała zostać otwarta za zaledwie trzy miesiące, rozwiązanie musiało być tak szybkie, jak i niezawodne, i to właśnie systemy produktowe MC ostatecznie wygrały ten dzień. System MC składał się z kosmetycznego wypełniacza z drobnego betonu z rodziny Emcefix, pigmentowanej powłoki betonowej Repacryl oraz przezroczystej powłoki zabezpieczającej graffiti MC-Color Proof vision. Został on naniesiony w najkrótszym czasie dzięki staraniom specjalistycznego aplikatora - Contreat z Belgii - który z łatwością pokonał konkurencję. Po sukcesie powierzchni testowej, rozpoczęto prace nad właściwym projektem i szybko się one rozwijały. W ciągu zaledwie ośmiu tygodni ponad 9.000 metrów kwadratowych powierzchni betonowej zostało przeprofilowane, powleczone i zabezpieczone.

 

Zasłona dla Emcefix, Repacryl i MC-Color

Po fachowym przygotowaniu podłoża, pierwsza faza obejmowała korektę porowatości, otworów wydmuchowych i połączeń szalunkowych wraz z ogólnymi odchyłkami. Wykonano to przy użyciu wysokiej jakości systemu kosmetyków do betonu Emcefix-Spachtel F, zmieszanego z trzech kolorów - białego, szarego i antracytu - w celu uzyskania wymaganego odcienia betonu. W celu zapewnienia jednorodnego i wysokiej jakości wykończenia na całej powierzchni, powierzchnia gładka została dodatkowo wzbogacona o Repacryl. W tym celu firma MC opracowała we współpracy z Contreat specjalną mieszankę trzech kolorów Repacrylu: szarego, szarego betonu i jasnoszarego. Oprócz doskonałej estetyki, ulepszone powierzchnie betonowe są odporne na promieniowanie UV, warunki atmosferyczne i trwałość koloru. Następnie powierzchnie betonowe zostały pokryte przezroczystą powłoką zabezpieczającą przed graffiti MC-Color Proof vision do wysokości 3 metrów, zapewniając pokrycie około 3000 metrów kwadratowych. Dzięki temu elewacja jest łatwa do czyszczenia nawet w przypadku uporczywych graffiti - co jest szczególnie korzystne dla budynków dostępnych dla publiczności.

 

Ostatnie crescendo MC

Ostatecznie, około 150 metrów kwadratowych powierzchni podłogi w obszarze wejścia do kompleksu budynków zostało pokryte powłoką MC-Floor TopSpeed. Pigmentowa, szybkowiążąca powłoka wałeczkowa oparta jest na innowacyjnych, specjalistycznych żywicach, które niezawodnie chronią podłogę. Zapewnia to nie tylko doskonały poziom odporności na zadrapania i uszkodzenia mechaniczne, ale także długą żywotność i wysoką jakość wykończenia.
Ten niezwykły dodatek do panoramy Paryża został otwarty pod koniec kwietnia 2017 roku koncertem Boba Dylana i wygląda wspaniale - zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.

abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123